Nismo najbolji ali smo jedini

Nepodnošljivi sarajevski smog i izrazito kompleksna društveno-politička stvarnost Bosne i Hercegovine iznjedrila je jedinstveni svestrani umjetnički kolektiv po imenu Helem Nejse. Nastao je kao potreba mladih talentovanih studenata da “zaurlaju” kroz medijski prostor i demonstriraju svoje muzičke, glumačke, spisateljske i produkcijske talente. Ne tako davne 2014. godine, okupirali su radijski eter Bosne i Hercegovine u lansirali svoju prvu radijsku emisiju “Helem Nejse Radio Show” koja je u vrlo kratkom vremenskom periodu postala najslušanija emisija u državi. Tokom rada na sadržaju emisije kolažnog karaktera, nastajali su razni igrani i satirični skečevi koji su nedugo zatim rezultirali prvom autorskom teatarskom predstavom izvođenoj u prepunom sarajevskom kultnom Kamernom Teatru 55 te pjesme u hip hop-reggae maniru koje su našle put do prvog, mnogi bi rekli, klasik albuma “Go u Gostima” (2017).

Tekstovi pjesama su ljubavni, socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima u društvu i neposrednoj okolini, nerijetko sadrže i pokoju duhovitu doskočicu, a mnogi stihovi su vremenom postali ustaljeni dio urbanog slenga u Bosni i Hercegovini. Vrač Momir je u jednom intervjuu za beogradsku Politiku Helem Nejse opisao kao „svježi pogled na svijet“. Koncerti su energični, zahtjevaju kvalitetnu fizičku spremu, a interakcija sa publikom i probijanje četvrtog zida je nešto što ih čini autentičnim u odnosu na druge deterdžente.

„Helem Nejse u svojim nastupima imaju elemente teatra, što ih u ovom trenutku izdvaja i čini ih uistinu neodoljivim live actom. Osvježenje su u svakom pogledu jer je riječ o mladim ljudima iz kojih progovara zdravorazumski društveni angažman i kritika.” (Zoran Stajčić, muzički kritičar, ravnododna.com)

Nastupali su na brojnim festivalima širom regiona i Evrope kao što su OK FEST, Mostar Summer Fest, Exit Festival, Pomurski Poletni Festival, Ferragosto Jam, Seasplash, Kaleidoskop, Dfest, CMC Festival, Asphalt Festival Dusseldorf, BeerFest Bijeljina te održali na desetine samostalnih koncerata u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Beču, Minhenu, Mostaru, Tuzli, Skopju itd. U junu 2022. godine održali su fantastičan koncert sa Sarajevskom filharmonijom (56 muzičara) u sklopu Red Bull Symphonica održanog u sarajevskom Narodnom Pozorištu.

Iza sebe imaju objavljena tri studijska albuma, jedan EP te preko 30 video spotova.
“Go u Gostima” (2017) EMDC
“Pola Čovjek Pola Jedan” (2019) Croatia Records
“Gluten Tag” (2020) Croatia Records
“Eco Reggae Session” (2021) Independent

Sarađivali su sa velikim regionalnim zvijezdama kao što su Dubioza Kolektiv, Edo Maajka, Frenkie, Marko Louis, Letu Štuke, Božo Vrećo, Amira Medunjanin, a njihovi najpopularniji hitovi su “Kabadahija”, “Bosnia”, “Debili”, “Pionirska”, “More Than Weed”, “Kule i Gradovi”, “Go u Gostima”, “Maza”..

“Glazbeno su zanimljivi i uzbudljivi, a produkcijski bez zamjerke. Izuzetno ugodno iznenađenje doista zanimljive ekipe čije stihove treba pažljivo poslušati jer ne govore bez veze, već vrlo promišljeno i sa stilom. Pitanje je dana kada će početi puniti dvorane.” (Dubravko Jagatić, muzički kritičar, nacional.hr)

Umjetnički kolektiv Helem Nejse također stoji iza regionalno popularnog animiranog serijala “Bruca Braca Bruda Brada” I omladinskog late night show-a “Helem Nejse Late Nightmare Show” koji na youtube-u bilježe multimilionske preglede. Pored mnogobrojnih projekata, kreirali su songove za kampanje Fondacije Dogs Trust, UNICEF,OLX.ba, Gorenje, Bingo, radili su naslovnu pjesmu dokumentarnog serijala “Neuspjeh prvaka” u produkciji Arena Sport, a pjesma “Lagana Zadava” našla je svoje mjesto u posljednjem filmskom ostvarenju bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, “Praznik rada”.

“Helem Nejse itekako aktivistički djeluje, ne samo stvaranjem glazbenog, već i radijskog te video sadržaja u kojima, kombinirajući humor, stvarnost i umjetnost, komentiraju svakodnevni život. Dečki imaju hladno-frajerski vajb, drugačiji su, nisu podložni utjecajima koje slijedi većina i vjerojatno je to karta njihova uspjeha.” (Goran Terzić, muzički kritičar, ziher.hr)

Kompletan umjetnički portfolij od muzike, radijskih emisija, podcasta, crtića I igranih skečeva, grupu Helem Nejse ne svrstava u posebno žanrovsko odredište, već im upravo daje potrebnu širinu koja direktno u metu pogađa izuzetno raznoliku publiku. Ipak, za sebe kažu da nisu najbolji, ali su jedini.
Na jesen 2023. godine izlazi četvrti studijski album “Ozbiljna Zaebancija” koji je najavljen singlovima “Ruža” u suradnji sa Amirom Medunjanin i “Taiwan”.

Preuzmi sve fotografije kao .zip arhivu (~100Mb)